
În contextul în care multe cursuri și programe de training nu s-au mai putut ține față în față, probabil că foarte mulți traineri și-au pus problema trecerii la eLearning. Însă dezvoltarea unui curs online, în mod normal, necesită o perioadă destul de lungă de timp. Partea care este cea mai mare consumatoare de timp este dezvoltarea unor materiale adecvate pentru cursurile online. Să vedem cum putem să depășim această barieră, pentru că nimeni nu e dispus să aștepte luni de zile pentru a reconstrui total un curs.
Folosește instrumente rapide de dezvoltare a conținutului
Există o serie de instrumente de dezvoltare rapidă a conținutului, precum Articulate 360, care permit transpunerea conținutului într-un format interactiv și adecvat pentru eLearning. Deși unele instrumente permit dezvoltarea unui conținut complex, ceea ce implică un efort considerabil pentru a le învăța toate dedesubturile, există și varianta ușoară și rapidă.
De exemplu, Storyline 360 seamănă destul de mult cu PowerPoint ca să te poți orienta rapid. Și pentru că există o mare varietate de șabloane pentru slide-uri, poți importa slide-urile cu layout-ul de care ai nevoie și poți personaliza conținutul. Și pentru că Storyline 360 permite publicarea în format video, poți crea materiale video pornind de la o prezentare.
Acordă atenție tuturor aspectelor cursului
Pentru a vorbi cu adevărat despre un curs online trebuie să avem toate componentele cheie ale acestuia:
- materiale de studiu – materialele prin care le transmitem cursanților informațiile pe care trebuie să le învețe;
- activități practice – activități care să îi pună pe cursanți în situația de a folosi informațiile pe care trebuie să le învețe pentru a rezolva probleme practice;
- evaluare și autoevaluare – instrumente prin care putem să verificăm cât au reușit să învețe cursanții și ce trebuie să mai repete;
- comunicare – mijloace de comunicare trainer – cursanți și cursanți – cursanți, fie pentru a transmite informațiile care trebuiesc învățate, fie pentru a clarifica neclarități sau a colabora.
Folosește o platformă de eLearning ca centru de comandă
Avantajele unei platforme de eLearning țin de faptul că este un mediu care ne permite să gestionăm cursurile și cursanții dintr-un singur loc. Într-o platformă de eLearning putem include toate componentele unui curs online menționate anterior. Comunicarea se poate realiza într-o platformă de eLearning sub mai multe forme, adaptate pentru cerințele unei situații: de la clasa virtuală, la mesaje sau comentarii de feedback.
Realizează o trecere treptată la eLearning
Este imposibil să creezi peste noapte un curs online complet. Însă poți folosi prezentările pe care le ai pregătite pentru cursul online și să le folosești într-o clasă virtuală pe care o înregistrezi. Ulterior poți fragmenta înregistrarea și o poți transforma în materiale video adecvate pentru cursurile online.
Aceeași abordare a trecerii treptate o poți folosi pentru a dezvolta activități și teste de evaluare și autoevaluare. Un curs online poate fi într-un proces de continuă dezvoltare. Este chiar recomandat să continui să dezvolți și să optimizezi cursul pentru eLearning.
Ai grijă de cursanți
Unul dintre cele mai importante aspecte este grija pe care o acordăm cursanților. Este important să le prezentăm cât mai clar modul în care se vor desfășura activitățile în cursul online. Din fericire avem o multitudine de opțiuni: de la a crea un tutorial video sau instrucțiuni scrise (puse într-un loc vizibil), până la a prezenta cursul în cadrul unei clase virtuale în care partajăm ecranul.
Probabil că și pentru cursanți trecerea la eLearning este la fel de subită ca și pentru trainer, deci trebuie să ne asigurăm că știu ce trebuie să facă și care sunt cerințele/ așteptările pe care le avem.
Ținând cont de aceste cinci aspecte, putem face mai rapidă și mai ușoară transpunerea unui training într-un curs online.