
Ca să înțelegeți mai bine bucuria sărbătorii pe care am avut-o, vă voi relata câte ceva despre cele întâmplate.
În primul rând, este important să menționez că evenimentul la care am luat parte în aceste zile este punctul final al unei serii de evenimente educaționale care au avut loc pe parcursul întregului an calendaristic 2015, an decretat de UNESCO Anul Internațional al Luminii. Alături de mai vechii noștri colaboratori de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, la început de an, ne-am propus să realizăm un proiect educațional care să marcheze Anul Luminii din punct de vedere educațional și care să includă o abordare a luminii din perspectiva metodologiei transdisciplinare propuse de academicianul Basarab NICOLESCU.
Vizitând platforma proiectului „Lumina dinăuntru și lumina dinafară” puteți afla care au fost numeroasele activități dezvoltate pe parcursul acestui an și o parte din produsele realizate. Mai multe produse urmează să fie încărcate în continuare pe platformă, deoarece dorim ca această platformă să constituie o colecție de resurse educaționale deschise având ca tematică lumina.
După cum spuneam, Conferința Internațională „Lumina în Știință, Tehnologie, Natură și Cultură: o provocare didactică transdisciplinară” a fost punctul culminant al evenimentelor organizate în cadrul proiectului „Lumina dinăuntru și lumina dinafară”. Caracterul cu totul special al conferinței a fost dat de participarea domnului academician Solomon MARCUS și a domnului academician Basarab NICOLESCU, cel care a formulat metodologia transdisciplinară.
Prima zi a conferinței a fost dedicată intervențiilor celor doi academicieni. În deschiderea conferinței domnul academician Basarab NICOLESCU ne-a vorbit despre „Lumina din lumină – lumina în știință, cultură, societate și spiritualitate” subliniind caracterul transdisciplinar al luminii. Conferința a continuat cu dialogul transdisciplinar dintre cei doi invitați speciali pe marginea întrebărilor despre lumină puse de elevi. Această primă parte a conferinței a fost încheiată de cuvântarea domnului academician Solomon MARCUS intitulată „De ce le ascundem tinerilor prietenia dintre culori, sunete, forme, cuvinte, gusturi, mirosuri și planete?”.
Tot în prima zi a conferinței a avut loc Târgul de carte transdisciplinară, un alt eveniment inedit pentru Arad, și lansarea cărții „Scrisori din exil: Arhiva literară Basarab Nicolescu” de Traian D. Lăzărescu și Raluca Andreescu, apărută recent la editura Curtea Veche.
A doua zi a conferinței a coincis cu aniversarea Rețelei EDU Moodle România și a fost dedicată lucrărilor pe secțiuni. După cum spuneam, utilizatorii de Moodle au avut o secțiune specială în cadrul acestei conferinței și ne-am bucurat să îi vedem reuniți la Arad pe câțiva dintre cei mai activi și perseverenți membri ai rețelei.
Dorim să le mulțumim tuturor participanților la conferință care ne-au fost alături și ne-au ajutat să sărbătorim atât de frumos 5 ani de EDU Moodle România. În mod special dorim să le mulțumim membrilor rețelei care ne-au fost alături în acești cinci ani și ne-au ajutat să ajungem la acest moment aniversar! La mulți ani! tuturor membrilor Rețelei EDU Moodle România.