Moodle este un sistem de management al învățării liber, care poate ajuta la îmbunătățirea experienței de predare sau învățare, atât în cazul cursurilor tradiționale, față în față, cât și a celor care se desfășoară exclusiv on line. Această platformă este folosită și în România de numeroși profesori din mediul universitar și preuniversitar. Dorim să vă prezentăm, pe această cale, câteva dintre poveștile de succes cu Moodle. Prima poveste vine de la o persoană extrem de activă în Moodle: doamna profesoară Ana Nicoleta AVRAMESCU de la Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara.
Întrebare (Î): Vă rog să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră: cine sunteți, cu ce vă ocupați?
Răspuns (R): Ana Nicoleta Avramescu, profesor de matematică, cu o vechime de peste 24 de ani în învăţământ; am un interes deosebit pentru metode moderne – active, e-learning, blended learning etc.; sunt preocupată de perfecţionare profesională şi de participare la numeroase cursuri de formare în scopul dezvoltării personale şi mai ales, pentru creşterea calităţii învăţământului. Am o experienţă de 3 ani în Moodle, cu bucuria descoperirii permanente a noilor facilităţi oferite de Moodle.
Î: Care a fost primul dumneavoastră contact cu Moodle și cu Moodle România?
R: Participare la cursuri online pe platforme de acest tip şi apoi în urma câştigării unui premiu la un concurs desfăşurat pe site-ul didactic.ro „Profesor în era digitală”, desfăşurat în decembrie 2012, am primit ca premiu din partea Moodle România înscrierea la cursul „Iniţiere în Moodle” desfăşurat pe platforma edu.moodle.ro în perioada februarie-martie 2013. Din acel moment Moodle a devenit prioritar în activităţile mele profesionale şi de ce nu, a avut un impact pozitiv şi în viaţa personală.
Î: Cum folosiți Moodle în activitatea dumneavoastră?
R: Folosesc cursurile elaborate în Moodle pe mai multe direcţii:
cursuri de specialitate, pentru predarea-învăţarea-evaluarea disciplinei matematică, pentru elevi de liceu; de asemenea, am utilizat Moodle şi pentru alte discipline: astronomie, istorie (contribui la implementarea cursurilor de istorie pentru soţul meu, care este profesor de istorie).
pentru activităţi educative extraşcolare, în special proiecte dezvoltate pe platformă de e-learning de tip Moodle. De exemplu: Istoria la castel, Împreună facem şcoala altfel – proiect dezvoltat cu foarte multe activităţi, precum concursuri on-line, conferinţe online, concursuri offline etc., Abecedarul astronomiei (pe platforma e-twinning, care este tot de tip Moodle)
cursuri de formare pentru cadre didactice: Iniţiere Moodle, Evaluare în e-learning cu Moodle, Iniţiere în utilizarea instrumentelor Google (dezvoltat şi pe platforma iTeach), alte cursuri: Wiris, Geogebra integrate în Moodle, crearea unui şablon pentru portofoliul didactic al profesorului pe platformă, crearea unui şablon pentru manuale de tip Moodle pentru diferite discipline şcolare etc.
Î: Cum vă ajută Moodle să aveți succes în ceea ce faceți?
R: Trebuie menţionat în primul rând efortul depus în crearea şi implementarea unor cursuri cât mai complete şi realizate astfel încât să răspundă nevoilor de formare ale elevilor, dar şi în situaţia unor cursuri de formare pentru adulţi. De aceea, atunci când implementez un curs pe platforma Moodle iau în calcul, în primul rând, cui anume se va adresa cursul pe care îl voi crea. Întotdeauna am de grijă să includ în cursuri chestionare iniţiale pentru analiza nevoilor grupului, formulare de feed-back pe parcurs şi la finalul cursului şi, astfel, pot urmări satisfacţia formabililor şi în funcţie de aceasta să aduc îmbunătăţiri unui curs. Succesul vine în acest caz de la sine, deoarece formabilii primesc un feed-back imediat şi sunt aplicate îmbunătăţiri şi corecturi la curs, acestea putându-se face pe parcursul desfăşurării cursului. Cele spuse sunt valabile atât pentru cursurile cu elevi, cât şi pentru cursurile urmate de persoane adulte. Cursurile implementate în Moodle sunt eficiente, pe placul formabililor, comode (pot fi parcurse şi de acasă, atunci când timpul permite) etc. prin modalitatea de desfăşurare, care poate combina varianta „faţă-în-faţă” cu studiul individual, respectiv „blended-learning”.
În acest context pot să spun că munca depusă în creare/ implementare de cursuri şi satisfacţia formabililor la finalul parcurgerii unui curs, sunt direct proporţionale: eforturile mari depuse în elaborare, determină satisfacţii mari, atât din partea formabililor, dar şi din perspectiva formatorului (profesorului).
Î: Ce vă place cel mai mult la Moodle?
R:
Libertatea de a-mi crea cursurile în funcţie de nevoi şi în funcţie de caracteristicile grupului căruia se adresează cursul;
Adaptarea activităţilor şi resurselor în funcţie de nivelul de pregătire al formabililor (elevi sau persoane adulte), cu adaptarea la nivelul clasei/grupului;
Numărul mare de activităţi şi resurse care se pot implementa în cursuri;
Posibilităţile de îmbinare şi combinare a activităţilor în funcţie de disciplina predată sau în funcţie de conţinuturile vizate.
Î: Cum ar putea fi îmbunătățit Moodle ca să corespundă nevoilor dumneavoastră?
R: Privind la ceea ce oferă Moodle şi la experiența acumulată în urma administrării unor platforme de tip Moodle, a creării/ implementării de cursuri pe platformă, a utilizării cursurilor, a parcurgerii unor cursuri de formare pe platforme de tip Moodle în calitate de formabil, pot să spun că ceea ce oferă Moodle acoperă în foarte mare măsură nevoile mele de profesor. Poate că ar mai fi anumite aspecte tehnice care ar putea fi îmbunătăţite, însă pentru acestea aş mai avea nevoie de experienţă din punct de vedere tehnic (creare de pluginuri, de exemplu). Ştiu însă că viitorul va fi pentru mine „Moodle”, ceea ce cu siguranţă mă va ajuta să aprofundez Moodle şi din punct de vedere tehnic.
Î: Ce anume din experiența dumneavoastră cu Moodle credeți că ar fi cel mai important să împărtășiți cu actualii sau viitorii utilizatori Moodle?
R: Actualii sau viitori utilizatori nu trebuie să se sperie de timpul investit în crearea cursurilor pe platformă. Da, este adevărat trebuie investit destul de mult timp, însă un curs odată creat şi implementat pe o platformă Moodle poate fi utilizat ori de câte ori apare această nevoie, cu sau fără modificări. Faptul că munca unui profesor, care investeşte timp, resurse şi energie în crearea şi implementarea cursurilor pe platforma Moodle, nu este recunoscută în mod oficial, prin „puncte” în fişa de evaluare a unui profesor, nu trebuie să descurajeze. Moodle este viitorul şi sunt sigură că „moda” sau „nebunia” momentului de a face numai acele lucruri care aduc puncte la dosar va dispărea. Şi atunci, contribuţia adusă în dezvoltarea de cursuri şi mai ales de platforme de tip Moodle, va fi recunoscută ca fiind cu adevărat valoroasă.
Moodle se învaţă uşor, nu atât prin cursuri de formare (de inițiere, pentru avansaţi sau pentru experţi), care sunt absolut necesare pentru deschiderea şi aprofundarea drumului în Moodle, cât şi prin experienţa acumulată prin eforturile proprii prin care se descoperă noi şi noi facilităţi ale platformei.