Moodle este un sistem de management al învățării liber, care poate ajuta la îmbunătățirea experienței de predare sau învățare, atât în cazul cursurilor tradiționale, față în față, cât și a celor care se desfășoară exclusiv on line. Această platformă este folosită și în România de numeroși profesori din mediul universitar și preuniversitar. Dorim să vă prezentăm, pe această cale, câteva dintre poveștile de succes cu Moodle. O altă poveste vine de la o persoană extrem de activă în Moodle și foarte creativă: doamna profesoară Olimpia GHEORGHE de la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Galați.
Întrebare (Î): Vă rog să ne spuneți câte ceva despre dumneavoastră: cine sunteți? cu ce vă ocupați? etc.
Răspuns (R): Mă numesc Gheorghe Olimpia și sunt profesor de limba franceză, cu grad didactic I, la Școala Gimnazială „Miron Costin” din Galați. Caut să-mi îmbunătățesc continuu calitatea demersului didactic și să fiu la curent cu modele de bune practici pedagogice. Am urmat o serie de cursuri de formare privind strategii și metode didactice ludice, tehnici de comunicare scrisă, abordarea acțională, curriculum diferențiat, Cadrul Comun de Referință European pentru predarea limbii franceze, integrarea instrumentelor TIC în predarea limbilor moderne, etc. Am participat la simpozioane și comunicări științifice, cu articole și studii despre valențele educative ale benzii desenate, exploatarea didactică prin artă vizuală și poezie, stimularea creativității, învățarea prin acțiune și experimentare, metode de lucru în echipă și strategii teatrale de comunicare.
Î: Care a fost primul dumneavoastră contact cu Moodle și cu Moodle România?
R: În august 2012, am urmat cursul de dezvoltator e-learning pe platforma Moodle la Castelul de Informatică din Macea. De la acest moment, pe care îl consider crucial în formarea mea profesională, particip la conferințele utilizatorilor Moodle pentru a-mi împărtăși experiența și bunele practici.
Î: Cum folosiți Moodle în activitatea dumneavoastră?
R: Folosesc Moodle, în special, pentru editarea testelor și a materialului didactic intuitiv pe care îl valorific la lecțiile de transmitere a noilor cunoștințe, precum și pentru promovarea exemplelor de bună practică la franceză, dirigenție, activități extracurriculare și proiecte școlare. Atrag atenția asupra faptului că platforma Moodle oferă o gamă variată a tipurilor de întrebări ce pot fi inserate într-un test, precum și posibilitatea de a edita imagini și a așeza hipertextul în pagină, astfel încât nu este necesară folosirea altor programe de grafică. Din acest punct de vedere, acord platformei Moodle calificativul EXCELENT, pentru că oferă instrumente complete pentru conceperea testelor școlare.
Î: Cum vă ajută Moodle să aveți succes în ceea ce faceți?
R: Moodle mă ajută să economisesc timp la corectarea testelor, iar elevii își pot revizui răspunsurile, ori de câte ori doresc, și pot relua testul pentru a obține cele mai bune rezultate. Astfel, Moodle îi învață să se autoevalueze și este eliminat subiectivismul profesorului. Cu alte cuvinte, Moodle joacă rolul profesorului secund.
Învățarea unei limbi moderne se realizează prin diversificarea activităților și a materialului didactic. Manualul școlar tipărit nu îndeplinește criteriul anterior enunțat. Ca soluție la această stare de fapt, Moodle permite editarea de material didactic auxiliar în mod economic și atractiv, cu imagini, sunet, video.
Î: Ce vă place cel mai mult la Moodle?
R: Apreciez foarte mult modularitatea platformei Moodle, calitate ce o pot asemăna cu plasticitatea creierului uman sau capacitatea de adaptabilitate a omului la diverse situații de interacțiune cu mediul. De asemenea, latura interacțională și colaborativă a platformei joacă un rol esențial pentru ca Moodle să fie terenul de cercetare a soluțiilor ce conduc spre un învățământ de calitate.
Î: Cum ar putea fi îmbunătățit Moodle ca să corespundă nevoilor dumneavoastră?
R: În prezent, Moodle corespunde nevoilor mele. Moodle se extinde dincolo de spațiul binar 0 și 1, prin abordări Blended Learning și Flipped Classroom. Cum ar putea fi îmbunătățit, adică și mai bun decât este…?! Cheia este la utilizatori. Depinde de creativitate, inițiativă, entuziasm, inspirație.
Î: Ce anume din experiența dumneavoastră cu Moodle credeți că ar fi cel mai important să împărtășiți cu actualii sau viitorii utilizatori Moodle?
R: Pentru începători, este recomandabilă utilizarea platformei pentru proiecte (extra)curriculare. Aș vorbi despre testele Moodle, care nu trebuie să fie neapărat de notare și verificare, ci o formă de învățare. Aș discuta despre acomodarea elevilor cu noua lecție prin valorificarea unui material intuitiv, editat în Moodle.