
- flexibilitatea timpului și a locației, ceea ce reduce costurile de deplasare, cazare și închiriere a unei săli de conferință pentru trainer sau chiar pentru un număr mare de angajați;
- numărul mare de angajați care pot participa la un astfel de curs, care nu este limitat la numărul de locuri dintr-o sală;
- posibilitatea parcurgerii materialelor de studiu în mod repetat;
- posibilitatea parcurgerii cursului în ritm propriu;
- posibilitatea includerii unei game variate de materiale de curs – de la formatul text la audio sau video,
- posibilitatea evaluării cunoștințelor și deprinderilor cursanților prin teste și activități.
- Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită făcut efortul trecerii la învățarea online.
Scurtarea etapelor de dezvoltare a unui curs online se poate face prin apelarea la firme de specialitate care să adapteze conținutul sau să dezvolte platforma de e-learning și cursurile care sunt incluse în aceasta. Asta nu înseamnă că nu mai aveți nicio contribuție – dimpotrivă, este nevoie de o strânsă colaborare pentru a adapta conținutul pe care îl furnizați astfel încât să fie adecvat pentru cursurile online.
Acordarea atenției cuvenite planificării cursurilor. Din păcate de prea multe ori se consideră că trecerea la cursurile online înseamnă alegerea unei platforme, dezvoltarea platformei și încărcarea unor materiale. Este foarte important să se cunoască ce platformă de e-learning se va folosi (de exemplu Moodle) și să se cunoască posibilitățile pe care le oferă o astfel de platformă. Însă, după alegerea platformei și informarea privind oportunitățile acesteia, pasul esențial este planificarea cursurilor în detaliu, de la conținutul pe care îl include și modul în care acesta trebuie adaptat pentru învățarea online, la modul în care se fac înscrierile la curs, tipul de interacțiune dintre cursanți și trainer sau modul în care se va face evaluarea competențelor dobândite.
Formarea angajaților în utilizarea tehnologiilor folosite pentru cursurile online. Pentru ca angajații să folosească în mod eficient tehnologiile de dezvoltare și implementare a cursurilor online este important ca aceștia să fie învățați cum să o facă. În primul rând este important ca cei care participă la dezvoltarea și implementarea cursurilor să știe cum să facă trecerea la învățarea online (chiar dacă rolul lor este să dezvolte conținut și nu să îl încarce pe platformă sau să interacționeze cu participanții). La fel de important este să existe și o informare a cursanților despre cum să participe la cursurile online. Dacă formarea dezvoltatorilor de conținut sau a trainerilor necesită mai mult efort, formarea cursanților poate presupune un simplu tutorial video despre cum pot folosi platforma și ce trebuie să facă pentru a parcurge un curs.